Gotuje bo lubię fit

21 lut 2021

CIASTO SCHOKOBONS

Aktualizacja: 16 mar 2021

Idealne ciasto na niedzielę, szybkie i pyszne schokobons bez cukru i bez pieczenia do zrobienia w 15 minut.
 

 
Zapraszam również na mojego Instagrama lub Facebook.
 

 
Tortownicy 20 cm.
 

Spód:
 

  • 100g herbatników, ciastek owsianych

  • 70 - 100g masła orzechowego

  • 10g kakao
     
    (możecie do niego wykorzystać również spod z ciasta bounty)
     

Masa:

  • 250g chudego twarogu

  • 300g jogurtu greckiego

  • 40g mleka w proszku

  • 40g erytrtolu

  • 30g rozdrobnionych migdałów

  • 10g żelatyny rozpuszczam w 100 ml gorącej wody
     

Polewa:
 

  • 50g czekolady mlecznej lub gorzkiej bez cukru

  • 5 łyżek mleka
     

     
    Herbatniki rozdrabniam na mąkę, mieszam z masłem i kakao, wyklejam spód tortownicy. Spód musi się lepić, jak będzie suchy dodaj więcej masła. Ja miałam rzadkie masło więc u mnie 70 g wystarczyło.
     

     
    Masę serową miksuję na gładką masę i na koniec dodaję rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę i miksuje do połączenia się składników. Wylewam na spód.
     

     
    Czekoladę i mleko wrzucam na talerz i stawiam na garnek z wodą i rozpuszczam na parze wodnej, jak trochę przestygnie wylewam na masę serową i wkładam do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
     
    Pyszny i prosty przepis, polecam.
     

     
    Całość ma około 2292 kcal.
     

     
    Dzielę na 10 porcji (1 porcja około 100g):
     
    Białko: 12,4g
     
    Tłuszcze: 12,6g
     
    Węglowodany: 21,6g
     

     

     

     

    86890