Gotuje bo lubię fit

27 mar 2021

ZAKWAS NA ŻUREK

Aktualizacja: mar 20


 
Dziś podrzucam Wam przepis na domowy zakwas na żurek, przygotowanie go jest bardzo proste i zajmuje parę minut.
 

Jeśli chcesz zobaczyć wykonanie tego przepisu w formie wideo to zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit

lub YouTub gotujebolubie_Ania

Lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik)


 
Aby go przygotować potrzebujesz:
 
📌1 szklanka mąki żytniej, najlepiej typ 2000 (grubo mielona)
 
📌550 ml zimnej przegotwanej wody
 
📌3 ząbki czosnku
 
📌3 liście laurowe
 
📌5 ziaren ziela angielskiego
 
📌8 ziaren pieprzu
 

 
Na początku wyparzam dokładnie słoik. Do suchego słoika wsypuję mąkę, dodaję nieobrany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Zalewam wszystko przegotowaną i wystudzoną wodą.
 
Mieszam dokładnie składniki drewnianą łyżką, następnie nakrywam słoik bawełnianą ściereczką lub gazą. Odstawiam słoik w zaciemnione, ciepłe miejsce. Codziennie mieszam. Zakwas jest gotowy po ok 4-5 dniach. Gotowy zakwas ma kwaśny zapach oraz smak. Taki zakwas wykorzystuję od razu do zupy lub przecedzam do nowego słoika i zużywam w ciągu dwóch tygodni. Gotowy zakwas trzymam w lodówce.


 
Przepis na żurek z wykorzystaniem tego zakwasu tutaj.


 
Jeśli Ci się podoba przepis i zrobisz go lub inne danie, sałatkę, deser z mojego przepisu, zostaw komentarz i daj znać jak smakowało. Możesz również przesłać mi zdjęcie na maila: gotuje.bo.lubie.fit@interia.pl będzie mi bardzo miło.
 

 

    7662