Przepis:
4 filety śledziowe matiasy
2 średnie ziemniaki
2 średnie buraki
2 marchewki
4 jajka
sos jogurtowo-majonezowy (3 łyżki jogurtu naturalnego i 3 łyżki majonezu, odrobina pieprzu)
natka pietruszki do dekoracji ➡️Śledzie moczę w wodzie ok 1h. Po pół godzinie zmieniam wodę na swieżą. Czas zależy od tego jakie słone śledzie lubicie, jeśli nadal są dla was za słone, zmieńcie ponownie wodę i wymoczcie jeszcze pół godziny. Śledzie kroje w cienkie paseczki. ➡️ Ziemniaki, buraki i marchewkę gotuję w mundurkach. Następnie ścieram wszystko na tarce o grubych oczkach. Jajka gotuję na twardo i kroje w kostkę. ➡️Na płaskim talerzu układamy śledzie, następnie starte ziemniaki i polewam 2 łyżkami sosu, dalej burak, marchewka, znowu sos i na koniec jajka i natką pietruszki
Sałatkę albo układam na talerzu lub w salaterce warstwowo jak na drugim zdjęciu.
Comments