google.com, pub-9514103798401232, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Postaw mi kawę na buycoffee.to
top of page

BABKA CZEKOLADOWA


BABKA CZEKOLADOWA - pyszna, wilgotna nie może jej zabraknąć na Wielkanocnym stole. Zapisz przepis, wypróbuj i czekam na Twoje zdjęcia. Prosta do zrobienia, a smakuje rewelacyjnie. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski i wymieszać.



Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia.


Aby przygotowa babkę potrzebujesz:

📌300g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej (2 szklanki)

📌220g cukru (1 szklanka)

📌250ml mleka (1 szklanka)

📌3 jajko średnie wielkości

📌210ml oleju (1 szklanka)

📌2 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

📌40g kakao (3 łyżki)

📌240g konfitury z czarnej porzeczki (5 łyżek czubatych)

📌4 łyżki płatków migdałowych

Pojemność szklanki 250ml


Polewa:

📌100g czekolady (50g gorzkiej i 50g mlecznej)

📌5 łyżek śmietanki 30%

📌5 łyżek mleka

📌3 łyżki płatków migdałowych


Piekarnik nagrzewam do 175 stopni góra-dół.

Formę do babki 25cm smaruję dokładnie masłem i posypuję mąką. Nadmiar mąki strzepuję.


Do miski miksera przesiewam mąkę, kakao i proszek do pieczenia, dodaję cukier, jajka, wlewam mleko i olej miksuję parę minut, aż wszystkie składniki się ładnie połączą. Następnie dodaję konfiturę z porzeczki i płatki migdałów i jeszcze chwilę miksuję do połączenia się składników.



Masę wylewam do blaszki i piekę 45-50 minut w 175 stopniach (góra-dół) do suchego patyczka. Wyjmuję z piekarnika i studzę.


A teraz czas na polewę.

W garnku zagotowuję wodę. Na garnek ustawiam talerz i wkładam połamaną czekoladę, dodaję śmietankę i mleko i mieszam do połączenia się składników.




Przestudzoną babkę wyjmuję z foremki. Polewam polewą i posypuję płatkami migdałów i gotowe. Smacznego.




Jeśli chcesz zobaczyć wykonanie tego przepisu w formie wideo to zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik).




Jeśli wykorzystasz dowolny przepis z mojego bloga podeślij mi zdjęcie na maila: gotuje.bo.lubie.fit@interia.pl i podziel się opinią jak smakowało, będzie mi bardzo miło.



11 commenti


Monkaw
06 apr 2023


Mi piace
Risposta a

Pysznie się prezentuje 🥰

Mi piace

Monkaw
06 apr 2023

Udała się!!! Pieklam 10min dłużej ,miodzio,rozpływa się w buzi 🥰 dziękuję za kolejny przepis 😘😘😘 gorąco pozdrawiam ,wesołych świąt!!! 🐣🐣🐣

Mi piace
Risposta a

Zdrowych I Wesołych Świąt 🥰

Mi piace

Monkaw
06 apr 2023

Kochana ratuj!!!!!Piekę w tortownicy nie dużej. Po 45 min jeszcze nie ma suchego patyczka ile jeszcze pięć????

Mi piace
Risposta a

Cieszę się, że babka się udała. Czas piekarnika należy dostosować do swoje piekarnika. Należy piec do tzw.suchego patyczka .

Mi piace

Magda
06 apr 2023

Cudowna babka, zrobię na święta dla rodziny. Bardzo lubię Twoje przepisy Aniu.

Mi piace
Risposta a

Super, bardzo się cieszę, daj znać jak wyszła . Pozdrawiam

Mi piace

seniorita2811
seniorita2811
03 apr 2023

Bardzo kusząca ta babeczka🤩

Mi piace
Risposta a

Dziękuję, jest pyszna i wilgotna. Polecam

Mi piace
bottom of page