google.com, pub-9514103798401232, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Postaw mi kawę na buycoffee.to
top of page

BABKA CZEKOLADOWA

Zaktualizowano: 17 kwi


BABKA CZEKOLADOWA - pyszna, wilgotna nie może jej zabraknąć na Wielkanocnym stole. Zapisz przepis, wypróbuj i czekam na Twoje zdjęcia. Prosta do zrobienia, a smakuje rewelacyjnie. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski i wymieszać.



Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia.


Aby przygotowa babkę potrzebujesz:

📌300g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej (2 szklanki)

📌220g cukru (1 szklanka)

📌250ml mleka (1 szklanka)

📌3 jajko średnie wielkości

📌210ml oleju (1 szklanka)

📌2 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

📌40g kakao (3 łyżki)

📌200g konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki (5 łyżek czubatych)

📌4 łyżki płatków migdałowych

Pojemność szklanki 250ml


Polewa:

📌100g czekolady (50g gorzkiej i 50g mlecznej)

📌5 łyżek śmietanki 30%

📌5 łyżek mleka

📌3 łyżki płatków migdałowych


Piekarnik nagrzewam do 175 stopni góra-dół.

Formę do babki 25cm smaruję dokładnie masłem i posypuję mąką. Nadmiar mąki strzepuję.


Do miski miksera przesiewam mąkę, kakao i proszek do pieczenia, dodaję cukier, jajka, wlewam mleko i olej miksuję parę minut, aż wszystkie składniki się ładnie połączą. Następnie dodaję konfiturę z porzeczki i płatki migdałów i jeszcze chwilę miksuję do połączenia się składników.



Masę wylewam do blaszki i piekę 45-50 minut w 175 stopniach (góra-dół) do suchego patyczka. Wyjmuję z piekarnika i studzę.


A teraz czas na polewę.

W garnku zagotowuję wodę. Na garnek ustawiam talerz i wkładam połamaną czekoladę, dodaję śmietankę i mleko i mieszam do połączenia się składników.




Przestudzoną babkę wyjmuję z foremki. Polewam polewą i posypuję płatkami migdałów i gotowe. Smacznego.




Jeśli chcesz zobaczyć wykonanie tego przepisu w formie wideo to zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik).




Jeśli wykorzystasz dowolny przepis z mojego bloga podeślij mi zdjęcie na maila: gotuje.bo.lubie.fit@interia.pl i podziel się opinią jak smakowało, będzie mi bardzo miło.



11件のコメント


Monkaw
2023年4月06日


いいね!
Gotuje bo lubię fit
Gotuje bo lubię fit
2023年4月06日
返信先

Pysznie się prezentuje 🥰

いいね!

Monkaw
2023年4月06日

Udała się!!! Pieklam 10min dłużej ,miodzio,rozpływa się w buzi 🥰 dziękuję za kolejny przepis 😘😘😘 gorąco pozdrawiam ,wesołych świąt!!! 🐣🐣🐣

いいね!
Gotuje bo lubię fit
Gotuje bo lubię fit
2023年4月06日
返信先

Zdrowych I Wesołych Świąt 🥰

いいね!

Monkaw
2023年4月06日

Kochana ratuj!!!!!Piekę w tortownicy nie dużej. Po 45 min jeszcze nie ma suchego patyczka ile jeszcze pięć????

いいね!
Gotuje bo lubię fit
Gotuje bo lubię fit
2023年4月06日
返信先

Cieszę się, że babka się udała. Czas piekarnika należy dostosować do swoje piekarnika. Należy piec do tzw.suchego patyczka .

いいね!

Magda
2023年4月06日

Cudowna babka, zrobię na święta dla rodziny. Bardzo lubię Twoje przepisy Aniu.

いいね!
Gotuje bo lubię fit
Gotuje bo lubię fit
2023年4月06日
返信先

Super, bardzo się cieszę, daj znać jak wyszła . Pozdrawiam

いいね!

seniorita2811
seniorita2811
2023年4月03日

Bardzo kusząca ta babeczka🤩

いいね!
Gotuje bo lubię fit
Gotuje bo lubię fit
2023年4月03日
返信先

Dziękuję, jest pyszna i wilgotna. Polecam

いいね!

Zapisz się na newsletter i otrzymaj darmowego e-booka na maila z 12 najlepszymi przepisami z bloga!

Dziękuję za subskrypcję! Sprawdź e-mail.

  • Youtube
  • Instagram
  • TIK Tok
  • Facebook Social Ikona

KOPIOWANIE TEKSTU i ZDJĘĆ ZABRONIONE !

© 2020 by Gotuje bo lubie fit. Proudly created with Wix.com

bottom of page
Wyszukiwarka przepisów
rondel