google.com, pub-9514103798401232, DIRECT, f08c47fec0942fa0
 

BUŁKI DO HOT DOGÓW



Dziś mam dla Was przepis na pyszne mięciutkie i puszyste bułki do hot dogów.


Przepis na 8 bułeczek:

📌500 g mąki pszennej lub do pizzy typ 00

📌7g drożdży suchych lub 25g świeżych

📌1 szklanka lekko ciepłego mleka 250ml , nie gorącego

📌1 łyżka cukru

📌1 łyżeczka soli

📌70 g masła

📌1 jajka do ciasta 1 do smarowania bułeczek

📌do posypania mak lub sezam


Ciasto można wyrabiać ręcznie lub przy użyciu robota planetarnego.


Masło rozpuszczam i studzę.

Do misy robota przesiewam mąkę, dodaje drożdże, 1 jajko, mleko cukier, sól, masło. Wyrabiam ok 10 minut przy użyciu haka.

Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godz.



Po godzinie ciasto wykładam na podsypany mąką blat, zagniatam chwilę i dzielę na 8 równych części. Z każdej części tworze podłużną okrągłą bułeczkę. Ja każdą cześć ciasta rozwałkowuję i następnie zwijam w podłużną bułeczkę. Przykrywam jeszcze ściereczką i odstawiam na ok 30 min, żeby podrosły. Po tym czasie rozgrzewam piekarnik do 200 stopni (góra dół), bułeczki smaruję roztrzepanym jajkiem , posypuję makiem lub sezamem i piekę przez 10-15 min (obserwuje je podczas pieczenia, bo każdy piekarnik piecze trochę inaczej i dostosowuję czas do swojego piekarnika).



Gotowe bułki kroję na pół, daję do środka sałatę, ogórka konserwowego, pomidora, ketchup i sos czosnkowy oraz podsmażoną parówkę z serem.




Po przepisy w formie wideo zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik)




1162 wyświetlenia0 komentarzy