Dziś mam dla Was przepis na pyszne mięciutkie i puszyste bułki do hot dogów.
Przepis na 8 bułeczek:
📌500 g mąki pszennej lub do pizzy typ 00
📌7g drożdży suchych lub 25g świeżych
📌1 szklanka lekko ciepłego mleka 250ml , nie gorącego
📌1 łyżka cukru
📌1 łyżeczka soli
📌70 g masła
📌1 jajka do ciasta 1 do smarowania bułeczek
📌do posypania mak lub sezam
Ciasto można wyrabiać ręcznie lub przy użyciu robota planetarnego.
Masło rozpuszczam i studzę.
Do misy robota przesiewam mąkę, dodaje drożdże, 1 jajko, mleko cukier, sól, masło. Wyrabiam ok 10 minut przy użyciu haka.
Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godz.
Po godzinie ciasto wykładam na podsypany mąką blat, zagniatam chwilę i dzielę na 8 równych części. Z każdej części tworze podłużną okrągłą bułeczkę. Ja każdą cześć ciasta rozwałkowuję i następnie zwijam w podłużną bułeczkę. Przykrywam jeszcze ściereczką i odstawiam na ok 30 min, żeby podrosły. Po tym czasie rozgrzewam piekarnik do 200 stopni (góra dół), bułeczki smaruję roztrzepanym jajkiem , posypuję makiem lub sezamem i piekę przez 10-15 min (obserwuje je podczas pieczenia, bo każdy piekarnik piecze trochę inaczej i dostosowuję czas do swojego piekarnika).
Gotowe bułki kroję na pół, daję do środka sałatę, ogórka konserwowego, pomidora, ketchup i sos czosnkowy oraz podsmażoną parówkę z serem.
Po przepisy w formie wideo zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik)
Comments