
Co powiecie na pyszny domowy chlebek na śniadanie? Do tego domowej roboty masło, świeże warzywa i nic mi wiecej do szczęścia nie potrzeba. Jest bardzo prosty do zrobienia, zdrowy i smaczy.
Ja go przygotowałam z mąki orkiszowej jasnej, ale pszenna też się tu sprawdzi.

Aby przygotować chleb potrzebujesz:
📌400 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
📌300 ml wody
📌20 g drożdży świeżych lub 5g suchych (suche wsypuję odrazu do ciasta)
📌1 łyżeczka soli
📌2 łyżki oleju
📌2 łyżki pestek słonecznika do posypania
Proporcje na keksówkę 10x30 mierzone od góry.
Drożdże rozdrabniam i zalewam 100 ml woda. Mąkę wsypuję do miski, dodaję pozostałe składniki i rozrobnione drożdże. Masę mieszam łyżką. Masa jest dość rzadka, ale taka ma być. Ciasto odstawiam na 1h trzymam w misce pod przykryciem, jak podwoji swoją objętość, to wtedy przekładam do keksówki wyłożonej papierem. Górę posypuję pestkami słonecznika. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 220 stopni. Piekę 25 minut (góra-dół) następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni termoobiegu i piekę kolejne 25 minut.
Po upieczeniu odrazu wyjmuje z piekarnika. Ciasto ładnie odchodzi od papieru. Chlebek jest pyszny, także róbcie i czekam na Wasze zdjęcia.
Po przepisy w formie wideo zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik).

Jeśli zrobisz chleb lub inne danie, sałatkę, deser z mojego przepisu, podeślij mi zdjęcie na maila: gotuje.bo.lubie.fit@interia.pl będzie mi bardzo miło.
Comments