Film z przygotowania możesz obejrzeć na YouTube kliknij.
BUŁECZKI ŚNIADANIOWE z przedziałkiem, idealne na śniadanie, jak również kolację. Świetnie smakują pierwszego i kolejnego dnia. Zapisz koniecznie przepis i wypróbuj bo są mięciutkie i pyszne. Można je spotkać pod nazwą bułki wrocławskie lub poznańskie.
Czas przygotowania ok 2h.
Aby je zrobić potrzebujesz:
📌 600g mąki pszennej + do podsypania blatu i posypania bułek przed pieczeniem
📌 190 ml lekko ciepłego mleka
📌 190 ml letniej wody
📌 25g drożdży świeżych
📌 30g masła
📌 1 i 1/2 łyżeczki soli
📌 1 łyżeczka cukru
Proporcje na 9 bułek.
Na początku przygotowuję rozczyn.
Do miseczki wkładam rozkruszone drożdże, zalewam lekko ciepłym mlekiem (mleko nie może być zbyt gorące, bo wówczas drożdże nie wyrosną, z kolei za zimne spowoduje, że będę rosły zbyt wolno), dodaję cukier i 2 łyżki mąki. Mieszam do rozpuszczenia drożdży, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na około 10-15 min do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczam i studzę.
Do misy miksera wsypuję mąkę, dodaję rozczyn, wodę, masło, sól. Wszystko wyrabiam ok 5-7 minut (można również ręcznie), żeby składniki ładnie się połączyły. Następnie przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na ok 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto wykładam na posypany mąką blat i formuję wałek. Następnie ciasto dzielę na 9 części, z których robię bułeczki.
Układam na blachę, przykrywam ściereczką i znów zostawiam do wyrośnięcia na ok 30 minut. Każdą bułkę nacinam na pół i posypuję delikatnie mąką.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika 200 stopni C i piekę ok 15-20 minut. Wyjmuje z piekarnika, studzę i jem 🙂 smacznego.
Jeśli chcesz zobaczyć wykonanie tego przepisu w formie wideo to zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik).
Jeśli zrobisz bułeczki lub inne danie, sałatkę, deser z mojego przepisu, podeślij mi zdjęcie na maila: gotuje.bo.lubie.fit@interia.pl będzie mi bardzo miło.
A tu Wasze wykonania bułeczek z mojego przepisu i Wasze opinie.
Comments