Lubicie burgery? Jesli tak to polecam przygotować je w domu i zrobić domowe bułeczki.
Przepis na 9 bułeczek:
📌500 g mąki pszennej np.typ 450, 480 lub orkiszowej jasnej
📌25 g drożdży świeżych lub 7g suchych
📌1 szklanka lekko ciepłego mleka , nie gorącego
📌1 łyżka cukru
📌1 i 1/2 łyżeczki soli
📌70 g masła
📌1 jajka + 1 do smarowania bułeczek
📌do posypania sezam i mak
Na początku przygotowuję rozczyn. Do miseczki wrzucam rozkruszone drożdże, zalewam lekko ciepłym mlekiem (nie gorącym), dodaję cukier, 2 łyżki mąki, mieszam do rozpuszczenia drożdży, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 10-15 min do wyrośnięcia.
W przypadku drożdży suchych nie robię rozczynu, tylko drożdże mieszam odrazu z mąką.
Masło rozpuszczam i studzę.
Bułeczki wyrabiam ręcznie lub przy użyciu robota. Mąkę wsypuję do misy robota, dodaję jajko, sól i wyrośnięty rozczyn, masło. Wyrabiam przy użyciu haka ok 10 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godz.
Następnie wykładam ciasto na podsypany mąką blat i zagniatam ponownie, dzielę ciasto na 9 części i tworze bułeczki.
Przykrywamy jeszcze ściereczką i odstawiamy na ok 30 min, żeby jeszcze podrosły.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni (góra dół), bułeczki smaruję roztrzepanym jajkiem , posypuję makiem i sezamem i piekę przez 13-15 min (obserwuje je podczas pieczenia, bo każdy piekarnik piecze trochę inaczej i dostosowuję czas do swojego piekarnika). Mega pyszne. 🙂
A tu znajdziesz przepis na kotlety wołowe do burgerów:
Zapraszam również na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak po przepisy w formie wideo (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik)
Comments