Dziś mam dla Was przepis na prosty i pyszny chleb z ziarnami. Upiecz go raz, a napewno przepis zostanie z Tobą na dłużej.
Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły z masełkiem ziołowym i pomidorem.
Aby go przygotować potrzebujesz:
📌500g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
📌500ml letniej wody
📌150g różnych ziaren (u mnie: słonecznika, siemnie lniane i pestki dyni)
📌7g drożdży suchych
📌1 łyżeczka cukru
📌1 łyżka soli
Do miski wsypuję mąkę, ziarna, drożdże, cukier i sól, mieszam chwilę, a następnie dodaję wodę. Mieszam do połączenia się składników. Ciasto nakrywam ściereczką i odstawiam na 45 minut.
Ciasto przed wyrastaniem.
Ciasto po 45 minutach wyrastania.
Następnie przekładam do blachy 30×12 cm wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam jeszcze na 30 minut (górę chleba można jeszcze delikatnie posypać nasionami). Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 50-60 minut w 200 stopniach. Wszystko kwestia piekarnika. Chlebek studzę na kratce.
Wykonanie na filmie na moim instagramie gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoku gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik).
Jeśli wykorzystasz dowolny przepis z mojego bloga podeślij mi zdjęcie na maila: Gotuje.bo.lubie.fit@interia.pl i podziel się opinią jak smakowało lub zostaw komentarz pod danym postem, dodaj zdjęcie, będzie mi bardzo miło.
Zrobiłam już drugi raz 🍞 pierwszy z ziarnami i prażoną cebulką a dziś z żurawiną 🍞. Pyszności
Zrobiłam, pyszny chlebek 🙂