Postaw mi kawę na buycoffee.to CHLEBEK ZIOŁOWY ODRYWANY, chlebek ODRYWANY, chlebek czosnkowy, chlebek do grilla
top of page

CHLEBEK ZIOŁOWY ODRYWANY

Film z przygotowania możesz obejrzeć na YouTube kliknij.


Chlebek ziołowy, odrywamy to pyszna przekąska idealna do grilla, na majówkę czy na każdą imprezę rodzinną. Jest pyszny, więc zostawiam Wam mój sprawdzony przepis. Zapisujcie, róbcie i czekam na Wasze zdjęcia.


Czas przygotowania: ok 2h

Czas pieczenia: 30 minut



Aby przygotować chlebek potrzebujesz:

📌500 g mąki pszennej np.typ 450, 480, 650 (3 szklanki + 1/3 szklanki)

📌30 g drożdży świeżych lub 7g suchych

📌1 szklanka lekko ciepłego mleka (nie gorącego)

📌1 łyżeczka cukru

📌1 i 1/2 łyżeczki soli

📌70 g masła lub oleju


Na początku przygotowuję rozczyn. Do dużej miski wrzucam rozkruszone drożdże, zalewam lekko ciepłym mlekiem (nie gorącym), dodaję cukier, 2 łyżki mąki, mieszam do rozpuszczenia drożdży, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na około 10-15 minut do wyrośnięcia.


Masło rozpuszczam i studzę.


Do wyrośniętych drożdży dodaję mąkę, sól, masło lub olej i wyrabiam ciasto około 10 minut ręcznie lub przy użyciu robota planetarnego z końcówką haka.


Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.



Przygotowuję farsz:

📌60g miękkiego masła

📌pół cebuli

📌2 ząbki czosnku

📌około 1 łyżki posiekanego koperku

📌około 1 łyżki posiekanej natki pietruszki

📌1 płaska łyżeczka soli



Koperek, natkę, cebulę oraz czosnek drobno siekam, mieszam z miękkim masłem i solą. Odstawiam.



Wyrośnięte ciasto wykładam na podsypany mąką blat, delikatnie zagniatam i rozwałkowuję na duży prostokąt. Smaruję farszem kroję w paski i zwijam każdy pasek w rulon.




Układam w okrągłej tortownicy wyłożonej papierem rozmiar 25 cm. Odstawiam jeszcze na 20-30 minut, żeby chlebek podrósł.



Tak wygląda chlebek po wyrośnięcia.




Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piekę 25-30 minut (góra-dół). Mega pyszny, także jeśli nie znasz, nie robiłaś tego chlebka to koniecznie wypróbuj i podeślij zdjęcie.





Jeśli wykorzystasz dowolny przepis z mojego bloga podeślij mi zdjęcie na maila: gotuje.bo.lubie.fit@interia.pl i podziel się opinią jak smakowało lub zostaw komentarz pod danym postem, dodaj zdjęcie, będzie mi bardzo miło.


Jeśli chcesz zobaczyć wykonanie tego przepisu w formie wideo to zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik).




Wasze zdjecia:


bottom of page
Wyszukiwarka przepisów
rondel