CIASTO MARCHEWKOWE

Kto ma ochotę na ciasto marchewkowe z mąki gryczanej przełożone krem to zapraszam, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne - to moja propozycja na dziś.

Przepis (blacha okrągła 24 cm):

  • 250 g mąki (ja użyłam gryczanej, ale robiłam też ze zwykłej pszennej oraz orkiszowej)

  • 250 g marchewki (3 średnie)

  • 130 g jabłka (1 średnie)

  • 180 g oleju

  • 3 jajka

  • 160 g erytrytol (cukru/ cukru trzcinowego)

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka cynamonu

Masa:

  • serek bieluch 150g

  • 25g erytrytol zmielonego na puder lub cukru pudru.

Do posypania:

  • gorzką czekolada starta

  • orzeszki ziemne rozdrobnione


Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odstawić na bok.

W misce ubić chwilę jajka z erytrytolem / cukrem. Dodać olej i dalej chwilę ubijać. Następnie wrzucam mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem i dalej chwilę ubijam na gładką masę. Następnie dodaję marchewkę oraz jabłko i mieszam.

Piekę 45 minut w 180 stopniach C.

Blacha okrągła 24 cm.


Po wystudzeniu ciasto dzielę na pół i przekładam kremem - serek Bieluch wymieszany z erytrytol zmielonego na puder. Większą częścią kremu przekładam środek i cienką warstwą smaruje górę ciasta, a następnie posypałam startą gorzką czekoladą oraz orzechami ziemnymi rozdrobnionymi.

1,377 wyświetlenia0 komentarz