KAPUSTA WIGILIJNA


Dziś mam dla Was przepis na kapustę wigilijną, którą przygotowuję na stół, jak również wykorzystuję ją do pierogów na wigilię.


Aby ją przygotować potrzebujecie:


  • 0,5 kg kapusty kwaszonej z marchewką

  • 1 dużą cebulę

  • 2 szklanki grzybów suszonych, jeżeli takich nie macie możecie dać pieczarki

  • 1 liść laurowy

  • 3-4 ziela angielskie

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,5 łyżeczki pieprzu

  • 2 łyżki masła


Grzyby płuczę, wsypuję do garnka i zalewam gorącą wodą. Odstawiam na 20-30 minut. Kapustę kroję na mniejsze kawałki, wyciskam z niej sok do talerzyka i płuczę pod bieżącą wodą krótko, to zależy od tego jak macie kwaśną kapustę. Oczywiście nie przesadzamy z tym płukaniem. Na patelni rozgrzewam masło, następnie wrzucam cebulkę. Jak cebulka się zeszkli wrzucam pokrojoną kapustę. Smażę ją na średnim ogniu ok 10-15 minut. Następnie dorzucam pokrojone grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Mieszam wszystko, dodaję ziele, listek, sól i pieprz. Przykrywam i duszę ok 2h. Zaglądam od czasu do czasu i mieszam, żeby kapusta się nie przypaliła. Jeżeli cały płyn odparuje, a czas smażenia jeszcze się nie skończy podlewam jeszcze trochę wodą.


Ja również tą kapustę wykorzystuję jako farsz do pierogów i uszek wigilijnych i wtedy smażę ją do czasu, aż woda całkowicie odparuje.



553 wyświetlenia0 komentarzy