google.com, pub-9514103798401232, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Postaw mi kawę na buycoffee.to
top of page

RYBA PO GRECKU


Dziś zapraszam na rybę po grecku. Lubicie? Jak ją podjęcie najczęściej na ciepło czy na zimno.


Przepis na rybę po grecku:

📌450 g fileta z białej ryby np. dorsza

📌3 łyżki mąki

📌2 marchewki

📌1 pietruszka

📌2 małe cebule lub 1 duża

📌1/2 małego selera

📌przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu,1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 3 ziela angielskie

📌4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

📌olej do smażenia


Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieram i ścieram na jarzynowej tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno kroję.

Filety z ryby kroję na mniejsze części, posypuję solą i pieprzem, następnie mąką z każdej strony i smażę na oleju na dobrze rozgrzanej patelni. Usmażoną rybę zdejmuję z patelni. Na patelnię dodaję olej i na rozgrzany olej wrzucam cebulę i smażę parę minut, aż się zeszkli. Następnie dodaję starte warzywa i smażę około 5 minut. Później zalewam warzywa 1 szklanką wody i tak duszę około 20 minut. Pod koniec duszenia dodaję koncentrat pomidorowy. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Połowę gorących warzywa wkładam na półmisku, dalej dodaję rybę i przykrywam kolejną porcją warzyw. Rybę można jeść na ciepło lub na zimno.




Comments


Zapisz się na newsletter i otrzymaj darmowego e-booka na maila z 12 najlepszymi przepisami z bloga!

Dziękuję za subskrypcję! Sprawdź e-mail.

  • Youtube
  • Instagram
  • TIK Tok
  • Facebook Social Ikona

KOPIOWANIE TEKSTU i ZDJĘĆ ZABRONIONE !

© 2020 by Gotuje bo lubie fit. Proudly created with Wix.com

bottom of page
Wyszukiwarka przepisów
rondel