Dziś zapraszam na rybę po grecku. Lubicie? Jak ją podjęcie najczęściej na ciepło czy na zimno.
Przepis na rybę po grecku:
📌450 g fileta z białej ryby np. dorsza
📌3 łyżki mąki
📌2 marchewki
📌1 pietruszka
📌2 małe cebule lub 1 duża
📌1/2 małego selera
📌przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu,1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 3 ziela angielskie
📌4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
📌olej do smażenia
Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieram i ścieram na jarzynowej tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno kroję.
Filety z ryby kroję na mniejsze części, posypuję solą i pieprzem, następnie mąką z każdej strony i smażę na oleju na dobrze rozgrzanej patelni. Usmażoną rybę zdejmuję z patelni. Na patelnię dodaję olej i na rozgrzany olej wrzucam cebulę i smażę parę minut, aż się zeszkli. Następnie dodaję starte warzywa i smażę około 5 minut. Później zalewam warzywa 1 szklanką wody i tak duszę około 20 minut. Pod koniec duszenia dodaję koncentrat pomidorowy. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Połowę gorących warzywa wkładam na półmisku, dalej dodaję rybę i przykrywam kolejną porcją warzyw. Rybę można jeść na ciepło lub na zimno.
Comments