google.com, pub-9514103798401232, DIRECT, f08c47fec0942fa0
 

MURZYNEK - CIASTO CZEKOLADOWE


Cześć, dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto czekoladowe. Proste do zrobienia, a smakuje rewelacyjnie. Dzieci je bardzo lubią, a dorośli również nie pogardzą.



Aby przygotowa to ciasto czekoladowe potrzebujesz:

📌2 szklanki mąki pszennej (300g)

📌1 szklanka cukru (220g)

📌1 szklanka mleka (250 ml)

📌1 szkl oleju (210 ml)

📌1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

📌1 pełna łyżeczka sody oczyszczanej

📌3 łyżki czubate kakao

📌5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki lub jagodowego (ok 200g)

📌3 jajko średnie wielkości

(Można również dodać 2 łyżeczki przyprawa do piernika)


Polewa:

📌100g czekolady

📌5 łyżek mleka


Przepis na prostokątną blaszkę 30 x 12cm


Piekarnik nagrzewam do 175 stopni góra-dół.


Do miski miksera wsypuję wszystkie skladniki: makę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao, wlewam mleko i olej i miksuję parę minut, aż wszystkie składniki się ładnie połączą. Następnie dodaję dżem i jeszcze chwilę miksuję do połączenia się składników.


Masę wylewam do wyłożonej papierem blaszki i piekę 45-50 minut w 175 stopniach (góra-dół) do suchego patyczka.


Po przestudzeniu polewam polewą.


A polewę przygotowuję tak:

W garnku zagotowuję wodę. Na garnek ustawiam talerz i wkładam połamaną czekoladę, dodaję mleko i mieszam do połączenia się składników. Polewam ciasto I gotowe.





Po przepisy w formie wideo zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik).



4754 wyświetlenia2 komentarze