PIECZONY ŁOSOŚ z PESTO


Dziś na kolację serwujemy rybkę, a dokładnie łososia bałtyckiego z pesto z suszonymi pomidorami. Przepis przygotowałam w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie www.naturalniebaltyckie.pl


Ryby oznaczone logo Naturalnie Bałtyckie to gwarancja wysokiej jakości. To ryby, dla których morze stanowi o ich dzikości i naturalności. Dzięki pasji i pracy ludzi, dla których Bałtyk to miłość, ryby te poławiane są z poszanowaniem zasobów i dbaniem o to, aby nie zakłócać naturalnej równowagi. Łowione i przygotowywane zgodnie z najwyższymi standardami jakościowymi i w najbardziej przyjazny dla środowiska sposób.


Przepis na łososia:

  • 4 porcje łososia bałtyckiego

  • 3 łyżeczki pesto gotowego lub domowej roboty (przepis na pesto)

  • 4 suszone pomidory z zalewy

  • sok z pół cytryny

  • sól i pieprz


Łososia myję i osuszam ręcznikiem, następnie skrapiam cytryną, solę i pieprzę. Następnie nakładam na każdą porcję trochę pesto i pokrojone suszone pomidory. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę pod przykryciem około 25 minut.


Podaję z kolorową sałatka z sałaty i kolorowej papryki, aby ją przygotować potrzebujecie:

  • 1/2 główki sałaty lodowej

  • 1/2 papryki czerwonej

  • 1/2 papryki żółtej

  • 1/3 opakowanie sera feta

  • 5 suszonych pomidorów

  • natka pietruszki

  • sos: 3 łyżeczki musztardy sarepskiej, 2 łyżeczka miodu, sok z połowy cytryny, 2-3 łyżki oleju rzepakowego, do odpowiedniej konsystencji.






790 wyświetleń0 komentarzy

Powiązane posty

Zobacz wszystkie

SCHAB W SOSIE WŁASNYM, MIZERIA, ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM Pyszny pomysł na tradycyjny polski obiad. Idealny ma weekend dla rodziny, jak równie na świątecznym obiad. Aby go przygotować potrzebujesz: 📌1 k