Dziś mam dla Was pomysł na pyszny obiad. Piersi z indyka lub kurczaka, jak kto woli, nadziewana szpinakiem, suszonymi pomidorami, mozzarella. Zapiszcie sobie i wypróbujcie w weekend. To jest pyszne 😃
Aby przygotować taki obiad potrzebujecie:
4 pojedyncze piersi z kurczaka lub jedna pierś z indyka, którą dzielę na cztery części
100 g szpinaku
3 ząbki czosnku
50 g sera falvita
5 suszonych pomidorów
1 kulka mozzarelli
1 pomidor malinowy
Przyprawy do marynaty:
sól, pieprz, 2 łyżeczki oleju, oregano, papryka czerwona
Piersi z kurczaka nacinam lekko w czterech miejscach.
Przyprawy mieszam w miseczce razem z olejem i następnie nacieram nimi piersi z kurczaka. Odstawiam na godzinkę do lodówki. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę, wrzucam na patelnię posmarowaną odrobina oleju, chwilkę podsmażam, dorzucam szpinak i suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę, dorzucam pokruszony ser falvita i duszę chwilę aż szpinak zwiędnie. Pomidora i mozzarellę kroję w plastry. Piersi z kurczaka nadziewane na przemian w ponacinane miejsca: szpinakiem, mozzarellą z pomidorem, znowu szpinak i na koniec mozzarella i pomidor. Całość doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Przekładam do naczynia żaroodpornego i piekę około 30 minut w 180 stopniach. Podaję z ziemniaczkami i surówką z fioletowej kapusty.
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty znajdziesz tutaj.
Comments