PIERNIKI, PIERNICZKI

Pierniczki są pyszne i można je od razu jeść. Jeśli chcecie bardziej chrupiące to należy cieniej rozwałkować. Grubsze pierniczki będą bardziej miękkie.
Aby przygotować pierniczki potrzebujesz:
📌 250g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
📌50g masła
📌3 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego
📌2 łyżki miodu
📌70g cukru
📌1 płaska łyżeczka sody
📌3 łyżeczki przyprawy do pierniczków , jeśli używasz domowej przyprawy to 1 i 1/2 łyżeczki ( tu przepis na domową przyprawę)
📌1 żółtko
📌2 łyżeczki kakao
📌szczypta soli
Łyżki takie normalne nie czubate.
Z tej porcji wychodzi trzy takie blachy jak na zdjęciu.
Masło rozpuszczam i studzę. Miód również chwilę podgrzewam, żeby był płynny.
Do miski miksera wrzucam mąkę, cukier, przyprawę, jajko, kakao, sól, robię dołek, następnie wlewam rozpuszczone wystudzone masło, miód i jogurt. Wyrabia wszystko hakiem ok 7 minut aż składniki ładnie się połączą. Ciasto wykładam na blat, delikatnie podsypuję mąką i wałkuję i od razu wykrawam pierniczki i piekę w nagrzanym piekarniku ok 5-8 minut 180 stopni góra dół. Im krócej tym pierniczki są bardziej miękkie. Ciasto rozwałkowuję na około 3-4 milimetry nie grubiej, cieńsze są bardziej chrupiące, ale też nie za cienko.
Fajny patent, żeby nie podsypywać ciasta mąką, rozłóż dwa arkusze papieru do pieczenia, w środek włóż ciasto i wałkuj.
Każda blachę piekę oddzielnie. Pierwsza blachę dłużej, każda kolejną parę minut wcześniej, ponieważ piekarnik już jest rozgrzany Życzę smacznego i czekam na Wasze wypieki. Zdjęcia możecie podsyłam.tu: gotuje.bo.lubie.fit@interia.pl
Po przepisy w formie wideo zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik).