PIERNIKI

Pierniczki są chrupiące i można je od razu jeść.



Z tej porcji wyszło mi trzy blachy:

  • 250g mąki (ja dałam 160 orkiszowej i 90 pszennej pełnoziarnistej) ale możecie dać samo pszenną, polecam dodać trochę pełnoziarnistej wtedy są bardziej chrupiące

  • 50g masła

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki miodu

  • 70g cukru pudru (ja dałam trzcinowy puder)

  • 1 płaska łyżeczka sody

  • 3 łyżeczki przyprawy do pierniczków

  • 1 żółtko

  • 2 łyżeczki kakao

  • szczypta soli

Masło rozpuszczam i studzę. Miód również chwilę podgrzewam, żeby był płynny.

Do miski miksera wrzucam mąkę, cukier, przyprawy, jajko, kakao, sól, robię dołek, następnie wlewam rozpuszczone wystudzone masło, miód i jogurt. Wyrabia wszystko hakiem ok 7 minut aż składniki ładnie się połączą. Ciasto wykładam na blat, delikatnie podsypuję mąką i wałkuję i od razu wykrawam pierniczki i piekę w nagrzanym piekarniku ok 8 minut 180 stopni góra dół. Ciasto rozwałkowuję na około 3-4 milimetry nie grubiej, cieńsze są bardziej chrupiące, ale też nie za cienko.

Fajny patent, żeby nie podsypywać ciasta mąką, rozłóż dwa arkusze papieru do pieczenia, w środek włóż ciasto i wałkuj.

Życzę smacznego i czekam na Wasze wypieki.

514 wyświetleń0 komentarzy