google.com, pub-9514103798401232, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page

PIERNIKI, PIERNICZKI



Pierniczki są pyszne i można je od razu jeść. Jeśli chcecie bardziej chrupiące to należy cieniej rozwałkować. Grubsze pierniczki będą bardziej miękkie.


Aby przygotować pierniczki potrzebujesz:

📌 250g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej

📌50g masła

📌3 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego

📌2 łyżki miodu

📌70g cukru

📌1 płaska łyżeczka sody

📌3 łyżeczki przyprawy do pierniczków , jeśli używasz domowej przyprawy to 1 i 1/2 łyżeczki ( tu przepis na domową przyprawę)

📌1 żółtko

📌2 łyżeczki kakao

📌szczypta soli

Łyżki takie normalne nie czubate.


Z tej porcji wychodzi trzy takie blachy jak na zdjęciu.


Masło rozpuszczam i studzę. Miód również chwilę podgrzewam, żeby był płynny.

Do miski miksera wrzucam mąkę, cukier, przyprawę, jajko, kakao, sól, robię dołek, następnie wlewam rozpuszczone wystudzone masło, miód i jogurt. Wyrabia wszystko hakiem ok 7 minut aż składniki ładnie się połączą. Ciasto wykładam na blat, delikatnie podsypuję mąką i wałkuję i od razu wykrawam pierniczki i piekę w nagrzanym piekarniku ok 5-8 minut 180 stopni góra dół. Im krócej tym pierniczki są bardziej miękkie. Ciasto rozwałkowuję na około 3-4 milimetry nie grubiej, cieńsze są bardziej chrupiące, ale też nie za cienko.

Fajny patent, żeby nie podsypywać ciasta mąką, rozłóż dwa arkusze papieru do pieczenia, w środek włóż ciasto i wałkuj.

Każda blachę piekę oddzielnie. Pierwsza blachę dłużej, każda kolejną parę minut wcześniej, ponieważ piekarnik już jest rozgrzany Życzę smacznego i czekam na Wasze wypieki. Zdjęcia możecie podsyłam.tu: gotuje.bo.lubie.fit@interia.pl





Po przepisy w formie wideo zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik).

1580 wyświetleń0 komentarzy