PIEROGI Z SEREM


PIEROGI Z SEREM to zawsze fajny pomysł na obiad, dzieciaki je uwielbiają.


Ciasto na pierogi jest super elastyczne i świetnie się z nim pracuje. Na moim Instagramie gotuje_bo_lubie_fit znajdziecie filmik jak robię falbankę. Miłego lepienia 😃



Aby przygotować pierogi potrzebujesz:

📌500 g mąki pszennej

(ja dałam typ.480)

📌250 ml gorącej wody

📌2 łyżki oleju

📌szczypta soli


Do miski miksera wsypuję przesianą mąkę, robię dołek i wlewam gorącą wodę, dodaję olej i sól. Ciasto wyrabiam w robocie około 7 minut.


Ciasto można wyrabiać ręcznie (jeżeli będziecie wyrabiać ręcznie musicie uważać, żeby się nie oparzyć od gorącej wody).


Ciasto jest super plastyczne i później przy wałkowaniu nie trzeba już go podsypywać mąką. Wyrobione ciasto wkładam w torebkę lub naczynie zamykane i daję mu odpocząć ok 20-30 minut. Ważne, żeby ciasto którego nie wałkujecie było szczelnie zamknięte, żeby nie wysychało (najlepiej w miseczce z przykrywką, wtedy cały czas jest miękkie).


Farsz:

📌500 g twarogu

📌2 żółtka

📌3 łyżki cukru


Wszystkie składniki wrzucam do miski, rozdrabniam widelcem i dokładnie mieszam.




Ciasto rozwałkowuję, wycinam szklanką koła, delikatnie je rozciągam. Na każde koło nakładam łyżeczkę farszu i dokładnie sklejam oraz robię falbankę. Pierogi wrzucam na gotującą się wodę, zmniejszam ogień i gotuję parę minut, aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Podaję z jogurtem naturalnym i posypane cukrem i cynamonem. Są pyszne 😀


Zapraszam również na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak po przepisy w formie wideo (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik)



820 wyświetleń0 komentarzy