Postaw mi kawę na buycoffee.to PIERŚ z INDYKA NADZIEWANA SZPINAKIEM
top of page

PIERŚ z INDYKA NADZIEWANA SZPINAKIEM, MOZARELLĄ i POMIDORAMI SUSZONYMI


Pierś z indyka nadziewana szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Dziś mam dla Was pomysł na pyszny obiad. Piersi z indyka lub kurczaka, jak kto woli, nadziewana szpinakiem, suszonymi pomidorami, mozzarella. Zapiszcie sobie i wypróbujcie w weekend. To jest pyszne 😃


Aby przygotować taki obiad potrzebujecie:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka lub jedna pierś z indyka, którą dzielę na cztery części

  • 100 g szpinaku

  • 3 ząbki czosnku

  • 50 g sera falvita

  • 5 suszonych pomidorów

  • 1 kulka mozzarelli

  • 1 pomidor malinowy

Przyprawy do marynaty:

  • sól, pieprz, 2 łyżeczki oleju, oregano, papryka czerwona



Piersi z kurczaka nacinam lekko w czterech miejscach.

Przyprawy mieszam w miseczce razem z olejem i następnie nacieram nimi piersi z kurczaka. Odstawiam na godzinkę do lodówki. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę, wrzucam na patelnię posmarowaną odrobina oleju, chwilkę podsmażam, dorzucam szpinak i suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę, dorzucam pokruszony ser falvita i duszę chwilę aż szpinak zwiędnie. Pomidora i mozzarellę kroję w plastry. Piersi z kurczaka nadziewane na przemian w ponacinane miejsca: szpinakiem, mozzarellą z pomidorem, znowu szpinak i na koniec mozzarella i pomidor. Całość doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Przekładam do naczynia żaroodpornego i piekę około 30 minut w 180 stopniach. Podaję z ziemniaczkami i surówką z fioletowej kapusty.


Przepis na surówkę z czerwonej kapusty znajdziesz tutaj.




4695 wyświetleń0 komentarzy
bottom of page
Wyszukiwarka przepisów
rondel