SCHAB W SOSIE WŁASNYM




SCHAB W SOSIE WŁASNYM, MIZERIA, ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM Pyszny pomysł na tradycyjny polski obiad. Idealny ma weekend dla rodziny, jak równie na świątecznym obiad. Aby go przygotować potrzebujesz: 📌1 kg schabu 📌 2 cebule 📌 1 łyżka mąki 📌 olej do smażenia Przyprawy:

📌sól,

📌pieprz, 📌4 ziarenka ziela angielskiego, 📌2 liście laurowe Z tej porcji wyszło mi 8 kotletów. Na patelni rozgrzewam 1-2 łyżki oleju. Schab kroję w plastry o grubości ok 1cm, delikatnie rozbijam i doprawiam solą oraz pieprzem. Obraną cebulę kroję w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wkładam schab i dobrze go przysmażam z obu stron na średnim ogniu. Ok 4-5 minut na stronę. To właśnie od stopnia przysmażenia mięsa zależy kolor sosu. Mięso powinno być lekko brązowe. Schab zdejmuję na talerz. Na tej samej patelni podsmażam cebulę. Smażę ją kilka minut, aż się zeszkli, następnie dodaję łyżkę mąki. Mieszam wszystko i wlewam powoli 1 szklankę wody, zagotowuję mieszając dokładnie, powstanie gęsty sos. Natępnie dolewam kolejną szklankę wody, mieszam i wkładam na patelnię mięso. Dodaję liście laurowe i ziele angielskie. Duszę pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 i 1/2 godziny aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Na końcu doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję z ziemniakami z koperkiem i mizerią lub kaszą gryczaną i surówką z kapusty pekińskiej. Polecam, pyszny pomysł na tradycyjny obiad.


Zapraszam również na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak po przepisy w formie wideo (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik) Jeśli wykorzystasz dowolny przepis z mojego bloga u siebie na obiad, deser, salatkę pochwal się efektem końcowym, zostaw komentarz lub podeślij mi zdjęcie na maila: gotuje.bo.lubie.fit@interia.pl będzie mi bardzo miło.

76 wyświetleń0 komentarzy