Dziś mam dla Was pomysł na pyszne śniadanie na ciepło. Szakszuka - pyszny i szybki pomysł na śniadanie. Do szakszuki możecie dać najróżniejsze warzywa, które lubicie. Dziś najprostsza wersja z pomidorami, cebulą i czosnkiem, a z czasem pojawi się tu więcej pomysłów na szakszukę. Daj znać w komentarzu czy lubisz szakszukę i czy przygotujesz ją u siebie.
Jeśli chcesz zobaczyć wykonanie tego przepisu w formie wideo zapraszam na mój kanał na YouTube: gotujebolubieaniak
Zapraszam do sunakrypcji kawału.
Czas przygotowania : 15 minut
Składniki na 1 porcję.
Aby przygotować szakszukę potrzebujesz:
📌1/2 cebuli
📌2 ząbki czosnku
📌2 pomidory najlepiej malinowe
📌1 łyżeczka oleju rzepakowego
📌2 jajka
📌przyprawy: 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
📌 szczypiorek i listki bazylii do posypania
📌2 kromki pieczywa do podania
Na patelni rozgrzewam olej wrzucam pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Duszę 2-3 minuty. Następnie dodaję pokrojone pomidory i przyprawy. Można je wcześniej sparzyć i zdjąć skórkę. Duszę kolejne 3-4 minuty. Następnie wbijam 2 jajka i smażę do momentu aż jajka się zetną, a żółtko będzie dalej płynne. Przed podaniem posypuję szczypiorkiem i bszylią. Podaję z pieczywem. Smacznego
Cały przepis łącznie z pieczywem ma:
490 kcal , Białko: 26.5 , Tłuszcze: 21.2 Węglowodany: 49,2
Bez pieczywa:
283 kcal , B: 17.8 , Tł: 16.6 , W: 18
Jeśli chcesz zobaczyć wykonanie tego przepisu w formie wideo to zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik).
Jeśli wykorzystasz dowolny przepis z mojego bloga podeślij mi zdjęcie na maila: Gotuje.bo.lubie.fit@interia.pl i podziel się opinią jak smakowało lub zostaw komentarz pod danym postem, dodaj zdjęcie, będzie mi bardzo miło.
Comentários