google.com, pub-9514103798401232, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Postaw mi kawę na buycoffee.to
top of page

ZUPA KREM Z PIECZONYCH WARZYW


Dziś mam dla Was przepis na pyszną, sycącą, gęstą zupę z pieczonych warzyw.

Podaję ją z grzankami z chleba żytniego

i kleksem jogurtu greckiego.


Aby ją przygotować potrzebujesz następujących skladników:

📌1 mała dynia piżmowa (moja miała 800g)

📌4 pomidory śliwkowe

📌1 marchewka

📌3 papryki (ja wybrałam czerwoną, zieloną i żółtą)

📌1 pietruszka

📌1 cebula

📌1 papryczka chili

📌główka czosnku

📌4 łyżki oleju rzepakowego

📌1 pełna łyżka ziół prowansalskich

📌sól i pierz

📌1L - 1,5L bulionu warzynego, mięsnego lub wody

📌jogurt grecki

📌grzanki z chleba żytniego



Warzywa myję, obieram i kroję na mniejsze części. Czosnek kroję na pół. Układam na blaszce do pieczenia. Polewam olejem i posypuję przyprawami. Piekę 30 minut w 200 stopniach (góra-dół). Następnie warzywa przekładam do blendera kielichowego, dodaję 1L bulionu, 2 pełne łyżki jogurtu greckiego i miksuję na gładki krem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęste dodajcie więcej bulionu lub wody.



Zupę podaję z grzankami i kleksem jogurtu greckiego.


Aby przygotować grzanki potrzebujesz:

📌4 kromki chleba żytniego

📌1-2 łyżeczki oleju

Chleb kroję w średniej wielkości kostkę i podsmażam na suchej patelni lub z dodatkiem oleju. Wtedy grzanki wychodzą bardziej chrupiące.


Po przepisy w formie wideo zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik).



Jeśli wykorzystasz dowolny przepis mojego bloga podeślij mi zdjęcie na maila: gotuje.bo.lubie.fit@interia.pl będzie mi bardzo miło.

Comments


bottom of page