Dziś mam dla Was przepis na pyszną, sycącą, gęstą zupę z pieczonych warzyw.
Podaję ją z grzankami z chleba żytniego
i kleksem jogurtu greckiego.
Aby ją przygotować potrzebujesz następujących skladników:
📌1 mała dynia piżmowa (moja miała 800g)
📌4 pomidory śliwkowe
📌1 marchewka
📌3 papryki (ja wybrałam czerwoną, zieloną i żółtą)
📌1 pietruszka
📌1 cebula
📌1 papryczka chili
📌główka czosnku
📌4 łyżki oleju rzepakowego
📌1 pełna łyżka ziół prowansalskich
📌sól i pierz
📌1L - 1,5L bulionu warzynego, mięsnego lub wody
📌jogurt grecki
📌grzanki z chleba żytniego
Warzywa myję, obieram i kroję na mniejsze części. Czosnek kroję na pół. Układam na blaszce do pieczenia. Polewam olejem i posypuję przyprawami. Piekę 30 minut w 200 stopniach (góra-dół). Następnie warzywa przekładam do blendera kielichowego, dodaję 1L bulionu, 2 pełne łyżki jogurtu greckiego i miksuję na gładki krem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęste dodajcie więcej bulionu lub wody.
Zupę podaję z grzankami i kleksem jogurtu greckiego.
Aby przygotować grzanki potrzebujesz:
📌4 kromki chleba żytniego
📌1-2 łyżeczki oleju
Chleb kroję w średniej wielkości kostkę i podsmażam na suchej patelni lub z dodatkiem oleju. Wtedy grzanki wychodzą bardziej chrupiące.
Po przepisy w formie wideo zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik).
Jeśli wykorzystasz dowolny przepis mojego bloga podeślij mi zdjęcie na maila: gotuje.bo.lubie.fit@interia.pl będzie mi bardzo miło.
Comments