DORSZ w SOSIE ŚMIETANOWYM


U nas dziś ma obiad dorsz w sosie śmietanowym że szpinakiem, suszonymi pomidorami i pomidorkami koktajlowymi. Delikatny i pyszny. Dziś w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie dorsz w roli głównej. Bardzo lubię dorsza i często gości u mnie na stole.


Aby przygotować taki obiad potrzebujecie:


  • 500 g fileta z dorsza naturalnie bałtyckie

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 czerwona cebula

  • 20 pomidorków koktajlowych

  • Słoiczek pomidorów suszonych 280g

  • 250 g świeżego szpinaku

  • 250 g śmietany 18%

  • sól i pieprz

  • 2 łyżki oleju


Na patelni rozgrzewam olej i następnie na patelnię wrzucam pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażę chwilę, następnie wrzucam umyty szpinak i smażę chwilę, aż szpinak zwiędnie, następnie wrzucam pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory i pomidory koktajlowe. Dalej wlewam śmietanę 18%, dolewam trochę wody i chwilę smażę, aż wszystkie składniki się połączą. Doprawiam solą i pieprzem. Do sosu wkładam pokrojoną w kawałki rybę i gotuję około 10 minut, aż rybka będzie miękka. Podaję z ugotowanymi ziemniakami. Smakuje rewelacyjnie 😀


Całość ma około 1620g i 1522 kcal


W 100g jest 94 kcal

Białko: 6,6g

Tłuszcze: 6,3g

Węglowodany: 3g






1822 wyświetlenia0 komentarzy