U nas dziś ma obiad dorsz w sosie śmietanowym że szpinakiem, suszonymi pomidorami i pomidorkami koktajlowymi. Delikatny i pyszny. Dziś w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie dorsz w roli głównej. Bardzo lubię dorsza i często gości u mnie na stole.
Aby przygotować taki obiad potrzebujecie:
500 g fileta z dorsza naturalnie bałtyckie
4 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
20 pomidorków koktajlowych
Słoiczek pomidorów suszonych 280g
250 g świeżego szpinaku
250 g śmietany 18%
sól i pieprz
2 łyżki oleju
Na patelni rozgrzewam olej i następnie na patelnię wrzucam pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażę chwilę, następnie wrzucam umyty szpinak i smażę chwilę, aż szpinak zwiędnie, następnie wrzucam pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory i pomidory koktajlowe. Dalej wlewam śmietanę 18%, dolewam trochę wody i chwilę smażę, aż wszystkie składniki się połączą. Doprawiam solą i pieprzem. Do sosu wkładam pokrojoną w kawałki rybę i gotuję około 10 minut, aż rybka będzie miękka. Podaję z ugotowanymi ziemniakami. Smakuje rewelacyjnie 😀
Całość ma około 1620g i 1522 kcal
W 100g jest 94 kcal
Białko: 6,6g
Tłuszcze: 6,3g
Węglowodany: 3g
コメント