DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM i TRUSKAWKAMI pyszny desery obowiązkowo do zrobienia w sezonie na truskawki.
Mięciutkie i puszyste. Nadają się idealni do kawki. Zapisujcie i róbcie 😋 czekam na Wasze zdjęcia.
Zapraszam również na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak po przepisy w formie wideo (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik)
Jeśli szukasz innych przepisów na pyszne bułeczki to polecam:
Przepis na bułeczki :
📌500 g mąki pszennej
📌20 g drożdży lub 7g suchych
📌1 szklanka lekko ciepłego mleka (nie gorącego!)
📌2 łyżki cukru
📌szczypta soli
📌70 g masła
📌2 jajka
📌dodatkowo: 1 jajko do smarowania
📌1/2 kg truskawek
📌1 budyń
📌500 ml mleka
📌 kruszonka:
-50 g mąki
-35 g masła
-35 g cukru,
składniki łącze ze sobą i zagniatam na kruszonkę .
Zamiast budyniu może być również masa serowa:
📌300 g twarogu w kostce
📌2 żółtko
📌1 cukier waniliowy + 1 łyżka
Składniki łącze że sobą i nakładam na drożdżówki.
Zamiast budyniu można dać np. serek waniliowy lub pominąć budyń i serek i dać same owoce.
Na początku przygotowuję rozczyn. Do miseczki wrzucam rozkruszone drożdże, zalewam lekko ciepłym mlekiem, dodaję 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, mieszam do rozpuszczenia drożdży, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na około 10-15 min do wyrośnięcia.
W przypadku drożdży suchych nie robię rozczynu tylko wszystkie składniki łączę ze sobą i wyrabiam ciasto.
Masło rozpuszczam i studzę.
Mąkę wsypuję do misy robota, dodaję jajka, sól i wyrośnięty rozczyn. Miksuję przy użyciu haka, jak składniki się ze sobą połączą dodaję rozpuszczone masło i wyrabiamy jeszcze około 5-7 minut mikserem. Wyrobione ciasto trochę się lepi, ale to nie przeszkadza, posypuję wierzch mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Następnie wykładam ciasto na podsypany mąką blat i zagniatam ponownie. Rozwałkowuję na placek grubości około 10 mm i wycinam większą szklanką okręgi lub dzielę ciasto na równe części. Z tej porcji wyszło mi 18 średniej wielkości drożdżówek.
Drożdżówki przekładam na blachę i robię wgłębienie szklanką. Przykrywam scierką i zostawiam jeszcze na trochę do wyrośnięcia, w tym czasie przygotowuję budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przestudzony budyń nakładam na drożdżówki dalej daję truskawki. Boki bułek smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję kruszonką.
Wstawiam do nagrzanego piekarnik do 190 stopni (góra-dół), i piekę 20-30 minut do ładnego zarumienienia. Każdą blachę piekę oddzielnie . Są pyszne. Fajnego weekendu 😀
Comments