google.com, pub-9514103798401232, DIRECT, f08c47fec0942fa0
 

EKSPRESOWY PIERNIK


EKSPRESOWY PIERNIK Dziś podrzucam Wam przepis na szybki i pyszny piernik. Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 220 g cukru 250 ml mleka 120 g masła 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki powideł śliwkowych do ciasta + 3-4 łyżki do przełożenia 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na polewę: 70g czekolady mlecznej lub gorzkiej 70 g śmietanki 30% Porcja na keksówkę o wymiarach 12 x 25 cm  Do garnka wkładam masło, cukier, miód, powidła śliwkowe, przyprawę do piernika i kakao. Podgrzewam na małym ogniu i mieszam, aż masło i cukier się rozpuszczą. Zdejmuję garnek z ognia i do ciepłej masy dodaję sodę, mleko oraz roztrzepane jajka, szybko oraz energicznie mieszam łyżką. Cały czas mieszam i dodaję stopniowo mąkę przesianą przez sitko. Masę mieszam tak aby nie było w niej grudek. Masę przelewam do keksówki wyłożoną papierem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopi i piekę przez 45 - 50 minut do suchego patyczka góra-dół. Wyjmuję z piekarnika i studzę. Po całkowitym ostudzeniu piernik ktoję na pół i przekładam  powidłami najlepiej domowej roboty. Następnie przygotowuję polewę. Śmietankę podgrzewam w garnku i dodaję połamaną czekoladę mieszak do uzyskania jednolitej polewy. Polewę chwilę studzę i polewam ją piernik oraz posypuję orzeszkami lub wiórkami kokosowymi.

344 wyświetlenia0 komentarzy