
Tłusty czwartek się zbliża więc u nas produkcja faworków trwa😋
A Ty co najczęściej przygotowujesz na Tłusty Czwartek: pączki, faworki, a może oponki serowe?
Jeśli szukasz innych przepisów na tłusty czwartek, zostawiam Ci przepis na:
📌 oponki serowe
Przepis na : 📌300 g mąki + 1/2 szklanki do wałkowania 📌4 żółtka 📌4 łyżki śmietany kwaśnej 18 % 📌1 płaska łyżka cukru pudru 📌1 łyżka octu (ja dałam jabłkowy) lub spirytusu 📌olej do smażenia ok 1l 📌cukier puder do posypania lub erytrytol zmielony na puder. Spirytus lub ocet dodaję się do ciasto by faworki nie chłonęły za dużo tłuszczu podczas smażenia. Mąkę przesiewam do miski, następnie dodaję żółtka, śmietanę, ocet, cukier. Ciasto zagniatam ręcznie lub przy użyciu miksera ok 5-7 minut (im dłużej tym lepiej), wówczas ciasto lepiej się napowietrza i faworki będą bardziej kruche. Następnie ciasto tłukę wałkiem ok 5-10 minut. Ciasto spłaszczam wałkiem i ponownie je składam i znowu spłaszczam. Aby ciasto na faworki było dobrze napowietrzone, trzeba to robić nawet ok 10-15 minut. Dzielę na dwie lub trzy części. Blat posypuję delikatnie mąką i rozwałkowuję jedną część bardzo cienko, im cieniej tym lepiej. Ciasto kroję nożem lub radełkiem w paski, na środku paska robię małe nacięcie i przewijam faworki.

Smażę na dobrze rozgrzanym tłuszczu. To samo zrobiłam z drugą częścią ciasta. Faworki osuszam na ręczniku papierowym i po przestudzeniu posypuję cukrem pudrem.

Z tej porcji wychodzą dwa talerze ok 80 sztuk. Zapraszam również do mnie na Instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak po przepisy w formie wideo.
Comments