google.com, pub-9514103798401232, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Postaw mi kawę na buycoffee.to
top of page

FLĄDRA (STORNIA) PIECZONA W CIEŚCIE FRANCUSKIM


Dziś zapraszam na pyszną rybę pieczoną w cieście francuskim, z lekką surówką z kapusty pekińskiej. Idealny pomysł na obiad lub kolację. Przepis przygotowałam w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie, w którym biorę udział.


W kuchni flądrę najczęściej serwuje się z gotowanymi ziemniakami lub z frytkami i surówką z białej lub kiszonej kapusty.


Flądra smakuje wyśmienicie także pieczona w piekarniku i gotowana. Można włożyć ją do wrzącego wywaru warzywnego (z dużą ilością cebuli), mieszaniny wody i białego wina, wody i mleka lub nawet samego wina. Do wywaru można również dodać suszone grzyby, czosnek roztarty z solą, cukier, plasterki cytryny, ziarenka pieprzu, koper, majeranek i inne przyprawy. Wszystko zależy od naszych upodobań i kulinarnej koncepcji. Płynu z gotowania warto później użyć do przyrządzenia sosu.


Ja postanowiłam ją przygotować w nieco inny sposób, bo pieczoną w cieście francuskim.

Składniki na 3 porcje: 📌1 łyżka masła 📌150g świeżego szpinaku 📌2 ząbki czosnku 📌100g suszonych pomidorów 📌150 g półtłustego sera falvita 📌1 płat ciasta francuskiego 📌3 stornie od Naturalnie Bałtycie - 12 filetów (ok. 300g białej ryby) 📌sól, pieprz 📌1 jajko Na patelni rozgrzewam masło, następnie wrzucam szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz pokrojone w paski suszone pomidory, smażę chwilę do momentu, aż szpinak zwiędnie. Następnie dodaję pokruszony ser i smażę jeszcze chwilę, aż ser się rozpuści. Doprawiam wszystko solą i pieprzem. Studzę. Ciasto francuskie kroję na trzy cześci, na środek każdej części układam po cztery małe filety ze storni, następnie wykładam 1/3 farszu z patelni. Boki ciasta francuskiego nacinam i zawijam do środka.




I tak powtarzam z każdą cześcią ciasta, ryby i farszu. Następnie gotowe zapiekanki smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuję delikatnie czarnuszką i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni.





Piekę ok. 25-30 minut góra dół, do momentu aż ciasto się ładnie przyrumieni.

Rybę podaję z lekką surówką z kapusty pekińskiej.

Przepis na surówkę: 📌3-4 liście kapusty pekińskiej 📌1 średni por, tylko biała część 📌1/2 papryki czerwonej 📌4 łyżki kukurydzy konserwowej 📌1 jabłko 📌1/2 zielonego ogórka 📌2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 📌3 łyżki jogurtu naturalnego 📌2 łyżki majonezu 📌sól, piepr Liście kapusty pekińskiej kroję w cienkie paski. Pora przekrajam wzdłuż a następnie siekam w cienkie talarki. Paprykę w drobną kostkę. Jabłko obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Ogórka obieram i kroję wzdłuż na cztery części i następnie w cienkie plasterki. Natkę pietruszki drobno siekam. Kukurydzę odsączam. Wszystkie składniki przekładam do salaterki, następnie dodaję jogurt i majonez, sól oraz pieprz. Wszystko mieszam i gotowe. Surówka świetnie pasuje do każdego obiadu.


Zapraszam również na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak po przepisy w formie wideo. Jeśli Ci się podoba przepis i zrobisz torcik lub inne danie, sałatkę, deser z mojego przepisu, zostaw komentarz i daj znać jak smakowało. Możesz również przesłać mi zdjęcie na maila: gotuje.bo.lubie.fit@interia.pl będzie mi bardzo miło.

Comments


bottom of page