FLĄDRA (STORNIA) PIECZONA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Dziś zapraszam na pyszną rybę pieczoną w cieście francuskim, z lekką surówką z kapusty pekińskiej. Idealny pomysł na obiad lub kolację. Przepis przygotowałam w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie, w którym biorę udział.
W kuchni flądrę najczęściej serwuje się z gotowanymi ziemniakami lub z frytkami i surówką z białej lub kiszonej kapusty.
Flądra smakuje wyśmienicie także pieczona w piekarniku i gotowana. Można włożyć ją do wrzącego wywaru warzywnego (z dużą ilością cebuli), mieszaniny wody i białego wina, wody i mleka lub nawet samego wina. Do wywaru można również dodać suszone grzyby, czosnek roztarty z solą, cukier, plasterki cytryny, ziarenka pieprzu, koper, majeranek i inne przyprawy. Wszystko zależy od naszych upodobań i kulinarnej koncepcji. Płynu z gotowania warto później użyć do przyrządzenia sosu.
Ja postanowiłam ją przygotować w nieco inny sposób, bo pieczoną w cieście francuskim.