Gotuje bo lubię fit

2 lip 2022

DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM i TRUSKAWKAMI

DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM i TRUSKAWKAMI pyszny desery obowiązkowo do zrobienia w sezonie na truskawki.

Mięciutkie i puszyste. Nadają się idealni do kawki. Zapisujcie i róbcie 😋 czekam na Wasze zdjęcia.

Zapraszam również na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak po przepisy w formie wideo (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik)

Jeśli szukasz innych przepisów na pyszne bułeczki to polecam:

📌Bułeczki maślane

📌Drożdżówki zakręcone z serem

📌Cynamonki

Przepis na bułeczki :

📌500 g mąki pszennej

📌20 g drożdży lub 7g suchych

📌1 szklanka lekko ciepłego mleka (nie gorącego!)

📌2 łyżki cukru

📌szczypta soli

📌70 g masła

📌2 jajka

📌dodatkowo: 1 jajko do smarowania

📌1/2 kg truskawek

📌1 budyń

📌500 ml mleka

📌 kruszonka:

-50 g mąki

-35 g masła

-35 g cukru,

składniki łącze ze sobą i zagniatam na kruszonkę .

Zamiast budyniu może być również masa serowa:

📌300 g twarogu w kostce

📌2 żółtko

📌1 cukier waniliowy + 1 łyżka

Składniki łącze że sobą i nakładam na drożdżówki.

Zamiast budyniu można dać np. serek waniliowy lub pominąć budyń i serek i dać same owoce.

Na początku przygotowuję rozczyn. Do miseczki wrzucam rozkruszone drożdże, zalewam lekko ciepłym mlekiem, dodaję 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, mieszam do rozpuszczenia drożdży, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na około 10-15 min do wyrośnięcia.

W przypadku drożdży suchych nie robię rozczynu tylko wszystkie składniki łączę ze sobą i wyrabiam ciasto.

Masło rozpuszczam i studzę.

Mąkę wsypuję do misy robota, dodaję jajka, sól i wyrośnięty rozczyn. Miksuję przy użyciu haka, jak składniki się ze sobą połączą dodaję rozpuszczone masło i wyrabiamy jeszcze około 5-7 minut mikserem. Wyrobione ciasto trochę się lepi, ale to nie przeszkadza, posypuję wierzch mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Następnie wykładam ciasto na podsypany mąką blat i zagniatam ponownie. Rozwałkowuję na placek grubości około 10 mm i wycinam większą szklanką okręgi lub dzielę ciasto na równe części. Z tej porcji wyszło mi 18 średniej wielkości drożdżówek.

Drożdżówki przekładam na blachę i robię wgłębienie szklanką. Przykrywam scierką i zostawiam jeszcze na trochę do wyrośnięcia, w tym czasie przygotowuję budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przestudzony budyń nakładam na drożdżówki dalej daję truskawki. Boki bułek smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję kruszonką.

Wstawiam do nagrzanego piekarnik do 190 stopni (góra-dół), i piekę 20-30 minut do ładnego zarumienienia. Każdą blachę piekę oddzielnie . Są pyszne. Fajnego weekendu 😀

    42330